

Proef met biologisch afbreekbare wildbescherming
Onze bosecosystemen zijn kwetsbaar. Continue bosverjonging is een belangrijk middel om de veerkracht van bossen te verhogen. Door natuurlijke selectie blijven alleen de beste eigenschappen in de verjonging aanwezig, waardoor het bos zich kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden.
Het is alleen lastig om die verjonging van de grond te krijgen. De belangrijkste reden: schade aan de jonge boompjes door in het wild levende dieren zoals herten, reeën, zwijnen en hazen. Een te hoge wildstand zorgt ervoor dat de bosstructuur, soortensamenstelling en bosverjonging negatief worden beïnvloed. Met name jonge loofboompjes komen niet tot ontwikkeling. Dat heeft als gevolg dat enkele boom-en struiksoorten dominant worden in het bos.
Om wildschade te voorkomen is het daarom nodig om maatregelen te treffen. In de praktijk passen bosbeheerders op dit moment een verscheidenheid aan beschermingsmaatregelen toe. Maar welke bescherming is nu de beste?
Binnen project LIFE Climate Forest bieden we beheerders de mogelijkheid om de verschillende soorten bescherming naast elkaar te (laten) zien. Een goed voorbeeld hiervan is de huidige proef van Bosgroep Noord-Oost Nederland met biologisch afbreekbare wildbescherming in demobos Boschoord.
De producent van de bescherming (GreenSecure) maakte daar een video van i.s.m. met beheerder Lars Visser (Bosgroep Noord-Oost Nederland). Uiteraard ter promotie van hun product, maar het is zeker een interessant verhaal in het kader van de zoektocht naar passende bescherming tegen wildschade.
Voor wie meer wil lezen over onze zoektocht naar bescherming: Julian Pijls van Bosgroep Zuid Nederland schreef daar eerder een artikel over (Nature Today).