Landgoed Boschoord
- Eigenaar: Stichting Maatschappij van Weldadigheid
- Ligging: Gemeente Westerveld (Drenthe)
- Grootte: 30 ha (landgoed 650 ha)
- Bodem: Veldpodzolgrond
Op bezoek bij dit voorbeeldbos?
Landgoed Boschoord is vrij toegankelijk voor bezoekers. Tegenover de ingang van de demosite is aan de andere kant van de Boylerstraat een kleine parkeerplaats aanwezig. Als u hier de auto parkeert kunt u gemakkelijk de demosite (het groene vlak op de kaart hieronder) inlopen.
Klik hier voor de locatie via Google maps.
Heeft u vragen over het beheer van of een bezoek aan deze demosite? Dan kunt u contact opnemen met beheerder Lars Visser via l.visser@bosgroepen.nl
Landgoed Boschoord
De demosite maakt deel uit van Landgoed Boschoord. In deze bossen wordt al langere tijd duurzaam en klimaatbestendig bosbeheer uitgevoerd, waarbij boomgericht bosbeheer in sommige bosvakken al eerder is toegepast. Voor het project LIFE Climate Forest is een demosite aangewezen met verschillende boomsoorten, leeftijden en uitgangssituaties om het boomgericht bosbeheer en de bijbehorende maatregelen op grotere schaal te kunnen toepassen. Hierbij ligt de focus op het versterken en klimaatbestendiger maken van het bosecosysteem door aandacht te geven aan houtproductie, biodiversiteit en beleving.
Vakkenkaart
Habitatboom (blauwe H)
Dunningspad
Houtoogst
Binnen LIFE Climate Forest voeren we de volgende maatregelen uit:
We hebben een netwerk van Oude, Aftakelende en Dode bomen (OAD) aangewezen door het aanwijzen van natuureilanden en habitatbomen. Deze natuureilanden en habitatbomen (zie foto hiernaast) worden voor altijd ontzien tijdens zaagwerkzaamheden.
We hebben alle dunningspaden en afvoerwegen in kaart gebracht om onnodige bodemcompactie te voorkomen (zie foto hiernaast). Hierbij liggen de meeste dunningspaden om de 20 meter, maar er is ook geëxperimenteerd met het uitzetten van dunningspaden om de 40 meter. Bij het uitzetten van deze dunningspaden zijn voornamelijk oude dunningspaden gebruikt en ook oude dunningspaden overgeslagen wanneer deze te dicht op elkaar lagen. Ook smalle of kwetsbare paden zijn buiten beschouwing gelaten om ervoor te zorgen dat er geen onnodige schade wordt gemaakt in het bosgebied.
Er is geblest met de methodiek van het Bostracken. Hierbij zijn eerst alle toekomstbomen aangewezen, zowel in de eerste als in de tweede boomlaag. Dit is daarbij direct digitaal vastgelegd, waarbij eventuele maatregelen als opsnoeien ook zijn vermeld. Vervolgens zijn de te vellen bomen gemarkeerd voor het vrijstellen van de toekomstbomen en zijn de te oogsten doeldiameters gemarkeerd. Daarbij zijn ook de plekken in kaart gebracht waar herplant kan worden.
Er heeft een houtoogst plaatsgevonden (zie foto hiernaast) aan de hand van de gemarkeerde te vellen bomen.
In het voorjaar van 2025 worden de overige maatregelen uitgevoerd, zoals het opsnoeien van (potentiële) kwaliteitsbomen, het zuiveren van verjonging en het herplanten van nieuwe bomen. Hierbij wordt een aandeel aan bekende boomsoorten herplant, maar zal de nadruk vooral liggen op het introduceren van nieuwe en minder bekende boomsoorten.
Introductie nieuwe boomsoorten
Deze boomsoorten zijn goed onderzocht en zouden met de huidige klimaatverandering goed moeten kunnen gedijen in het bos. Ook dragen veel van deze soorten bij aan het verbeteren van de strooiselvertering en daarmee het tegengaan van de verzuring. En een aantal van deze soorten draagt bij aan de houtproductie functie, die erg belangrijk is in dit gebied.
Naast het herplanten van nieuwe bomen, gaan we ook een proef uitvoeren met het zaaien van nieuw bos onder scherm van oudere bomen.
Deze maatregelen worden uitgevoerd tussen 15 januari en 31 maart 2025.