Landgoed Beekzicht

In dit voorbeeldbos kunt u zien wat de (langdurige) effecten zijn van boomgericht bosbeheer.

  • Eigenaar:         Landgoed Beekzicht B.V.
  • Beheerder:      Bosgroep Midden Nederland
  • Ligging:           Gemeente Voorst (Gelderland)
  • Grootte:          demosite 43 ha (Landgoed 526 ha)
  • Bodem:           Haarpodzolgrond

Op bezoek bij dit voorbeeldbos?

Landgoed Beekzicht is vrij toegankelijk voor bezoekers. Als u hier parkeert op de kruising van de Landweg en de Watergatstraat kunt u van daaruit de verschillende (resultaten van) maatregelen bekijken.

Heeft u vragen over het beheer van of een bezoek aan dit voorbeeldbos? Dan kunt u contact opnemen met de beheerder Gerard Koopmans via info@landgoedbeekzicht.nl.

Landgoed Beekzicht

Bosgebied ’t Zand is een eerste generatiedennenbos op voormalige stuifduinen. In dit bijzondere gebied passen we al enige tijd boomgericht beheer toe. Hierbij stellen we de kwaliteit en vitaliteit van individuele bomen centraal en grijpen we pleksgewijs in. We focussen ons op menging in soort en leeftijd en we willen ervoor zorgen dat houtproductie, recreatie en biodiversiteit sámen een plek krijgen binnen het bossysteem.

Maatregelen

  1. Dunningspaden

Het bosgebied is goed ontsloten voor zwaar verkeer en alle bospercelen zijn goed ontsloten met dunningspaden. Deze dunningspaden liggen om de 20 meter, hart op hart en parallel aan elkaar. Door de soms vochtige omstandigheden in het gebied is verzorging van de dunningspaden een aandachtspunt zodat er niet onnodige bodemcompactie ontstaat.

  1. Habitatbomen

De ontwikkeling van oude bomen en bosdelen is een uitdaging op Landgoed Beekzicht. Vooral oude bomen dikker dan 30 cm zijn vrijwel afwezig als liggend of staand dood hout. Om ervoor te zorgen dat er bomen aanwezig zijn die alle aftakelingsstadia kunnen doorlopen en hierdoor bijdragen aan de biodiversiteit in het bos zijn habitatbomen aangewezen.

  1. Bostracking

Tijdens het bostracken is boomsgewijs geselecteerd op toekomstbomen in de tweede boomlaag en habitatbomen. Concurrentie van de toekomstbomen is verminderd door het blessen van bomen en vervolgens te oogsten. De toekomstbomen zijn geselecteerd op het bevorderen van de menging in het bos en de houtkwaliteit.

  1. Jonge aanplant

Op verschillende plaatsen op Landgoed Beekzicht kunt u groepen met jonge aanplant zien. Omdat grove den, douglas, Corsicaanse den en Japanse lariks al veel voorkomen en niet zonder risico’s zijn onder klimaatverandering, hebben we aangeplant met meer droogte- en hittebestendige (loofboom)soorten.

Het bijkomstige voordeel van loofboomsoorten is dat zij in de winter geen verdamping hebben waardoor water kan worden opgeslagen in de bodem en loofboomsoorten zijn over het algemeen minder vatbaar voor natuurlijke verstoringen.

Daarnaast zijn enkele naaldboomsoorten aangeplant om in de toekomst ook bij te dragen aan de productiedoelstelling van het landgoed.

  1. Dunningsgproef

In een douglas-opstand waar weinig natuurlijke verjonging opkomt is een dunningsproef aangelegd. Dit om te kijken welke lichthoeveelheid, in combinatie met het wel of niet verwijderen van de humuslaag, optimaal is om de gewenste natuurlijke verjonging te stimuleren.